Waarom kan ik mijn huidige huurwoning niet kopen?
Wij willen voldoende sociale huurwoningen houden voor lagere inkomens. Daarom kan niet iedereen zijn of haar huurwoning kopen. Kunt u uw woning niet kopen, dan is het wel mogelijk om met voorrang een beschikbare verkoopwoning van Rondom Wonen te kopen. Deze worden aangeboden via Ruseler Makelaardij. Uw huidige woning dient dan wel weer beschikbaar te komen voor verhuur.

Kan ik onderhandelen over de koopprijs van een andere huurwoning?

Als u als huurder geïnteresseerd bent in het kopen van een andere huurwoning van Rondom Wonen, dan heeft u voorrang op de woning. Er kunnen echter meerdere huurders geïnteresseerd zijn. In zo’n geval wordt dan niet geloot, maar wordt er gekeken naar het bod dat wordt ingediend.

Wat moet ik doen als ik mijn huurwoning wil kopen?

Overweegt u uw woning te kopen? Informeer dan bij ons of de woning in aanmerking komt voor verkoop. We verkopen alleen sociale huurwoningen onder de €190.000 (prijspeil 2021) aan zittende huurders met een bepaald inkomen. We doen dit via de Koopstart regeling.

Zo ja, dan is de volgende stap of u voldoet aan de inkomensvoorwaarden. Met een zogenaamde MIKK-meting wordt dit getoetst. Deze toets wordt begeleid door Ruseler Makelaars. Daarna taxeren wij de woning. Deze taxatiekosten zijn voor rekening van Rondom Wonen. U kunt uw woning alleen kopen als blijkt dat de taxatiewaarde niet boven €250.000 uitkomt,

Kan ik onderhandelen over de koopprijs van mijn huurwoning?

Nee, dat kan niet. Na de taxatie ontvangt u van ons een brief. In deze brief staat de koopprijs. Dit is een prijs die vast staat.

Kan ik als koper zelf een notaris kiezen?

Voor het passeren van de leveringsakte werken wij met vaste lokale projectnotarissen. Voor een hypotheekakte kunt u zelf een notaris kiezen. Maar omdat u de leverings- en hypotheekakte tegelijkertijd ondertekent, is het eenvoudiger om ook de hypotheekakte bij de projectnotaris te regelen.

Ik heb mijn huurwoning in het verleden te koop aangeboden gekregen. Mag ik blijven huren?

Natuurlijk! Heeft u geen interesse in het kopen van uw woning, dan blijft u gewoon huren. Pas als u de woning verlaat, bieden wij deze eventueel te koop aan.

Ik wil mijn eigen huurwoning niet kopen, maar wel een andere woning van Rondom Wonen. Hoe laat ik dat weten?

Woont u nu in een huurwoning van Rondom Wonen en wilt u een andere woning van ons kopen? Dan krijgt u voorrang op andere belangstellenden. U moet hiervoor wel op de wachtlijst staan bij Ruseler Makelaars. Zij informeren de belangstellenden op de wachtlijst, wanneer er een woning vrij komt voor verkoop. U moet dan binnen 2 weken reageren naar Ruseler Makelaars.

Ik wil mijn eigen huurwoning niet kopen, maar wel een andere woning. Wat is mijn voordeel?

Woont u nu in een huurwoning van Rondom Wonen en wilt u een andere woning van ons kopen? Dan krijgt u voorrang op andere belangstellenden. Dat doen wij omdat uw huurwoning dan vrijkomt voor een andere woningzoekende die voldoet aan de toewijzingscriteria voor deze woning.

Voorwaarden:

  1. Tijdens het tekenen van de koopakte vult u bij de verkoopmakelaar een huuropzeggingsformulier in.
  2. Binnen 2 maanden na de overdracht van de koopwoning levert u uw huidige huurwoning leeg en onbewoond op.
  3. U mag geen huurachterstand hebben.

 Wat houdt Koopstart precies in?

In deze flyer vindt u alle informatie over Koopstart.

Met welk inkomen kom ik in aanmerking voor een koopwoning?

Bij het aanvragen van een hypotheek wordt gekeken naar het inkomen. Het is daarom verstandig om eerst informatie in te winnen bij een hypotheekverstrekker. U kunt hierbij denken aan uw eigen bank.