10 miljard euro is meer dan genoeg. Kabinet, stop nu met de verhuurderheffing!

In 2013 heeft het toenmalig kabinet de verhuurderheffing ingevoerd als tijdelijke crisimaatregel om tijdens de economische crisis het begrotingstekort te verminderen. Rondom Wonen betaalt dit jaar meer dan 2 miljoen euro aan verhuurdersheffing aan de Belastingdienst. Dat is bijna € 1.000 per woning! Het kabinet is nog steeds niet overtuigd van de noodzaak op te houden met deze extra belasting op sociale huurwoningen.

Aedes, de Woonbond, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en een meerderheid van de Tweede Kamer dringen inmiddels allen aan op afschaffing van de verhuurderheffing. Zij vinden het ‘ongelooflijk’ dat het kabinet blijft vasthouden aan deze belasting op sociale huurwoningen terwijl steeds meer gezinnen met smart zitten te wachten op een betaalbare huurwoning.

Ook Rondom Wonen kan als er geen verhuurdersheffing meer zou zijn elk jaar miljoenen extra besteden aan het laag houden van de huren, het verbeteren en isoleren van onze woningen en het bijbouwen van nieuwe woningen om de enorme wachtlijst voor sociale huurwoningen te verkleinen.

De teller blijft oplopen. Elke dag dat de verhuurderheffing nog bestaat, wordt de sociale huursector verder financieel uitgehold. Op zondag 21 juni 2020 rond 19.40 uur gaat het totaalbedrag dat de nederlandse woningcorporaties aan de verhuurderheffing hebben betaald door de  grens van 10 miljard (10.000.000.000) euro. Een triest moment, want wat hadden we met dat geld belangrijke dingen kunnen doen!