Let op: nieuwe babbeltruc om bij u binnen te komen

Controle op rookmelders (babbeltruc)

Vanaf 1 juli 2022 moet in alle woningen op elke verdieping een rookmelder hangen. “Helaas maken criminelen gebruik van deze nieuwe verplichting,” zegt de veiligheidsregio. “Criminelen tonen aan de deur een zelf gemaakte identiteitskaart en zeggen te komen controleren op rookmelders’. Tijdens de nep-controle proberen zij waardevolle goederen of geld weg te nemen uit jouw woning.”

Gemeenten, politie en brandweer komen NIET controleren of u in het bezit bent van een rookmelder. De verplichting is er wel, maar wordt niet gecontroleerd. “Laat dus niemand zomaar in huis.” Dat geldt buiten de rookmelders ook voor andere zaken. Bij veel babbeltrucs lijkt het of iemand van een bedrijf iets in huis moet doen, zoals het stoppen van een lekkage die er vaak niet is, het controleren van de tellerstanden en andere zaken waarvoor normaal vertrouwd kan worden dat de persoon ook is wie die zegt dat hij is.

In het geval van de huurwoningen van Rondom Wonen krijgt u van te voren een brief van ons wanneer wij bij u langskomen voor het plaatsen van de rookmelders. Dit wordt dus officieel aangemeld. Wij zijn inmiddels op de helft en zullen de komende maanden het restant van de woningen die nu nog geen melder heeft voorzien.