Hoe kom ik aan een woning?

Inschrijven

De gemeente Pijnacker-Nootdorp maakt deel uit van de regio Haaglanden. De regio Haaglanden bestaat uit de volgende gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Zoetermeer, Delft, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Midden-Delfland. De regio Haaglanden geldt als één woningmarktgebied.

Rondom Wonen is verplicht haar woningen aan te bieden via Woonnet-Haaglanden. Woningzoekenden kunnen op de vrijkomende woningen reageren door hun keuzes kenbaar maken via internet. Woningzoekenden kunnen op het aanbod in de gehele regio reageren en zijn niet beperkt tot de woonplaats of gemeente waar zij nu wonen.

De woningen in Rotterdam-Terbregge worden aangeboden via Woonnet-Rijnmond.

Voor de tijdelijke woonruimte in ’t Hofland in Pijnacker geldt een wachtlijst. Deze woonruimte wordt niet via Woonnet-Haaglanden aangeboden. U kan inschrijven via een aanmeldformulier. Hierop staat ook onder welke voorwaarden inschrijven kan.

Onderstaande stappen gelden alleen voor Woonnet-Haaglanden!

stap 1: inschrijven als woningzoekende

Om te kunnen reageren op het woningaanbod schrijft u zich in als woningzoekende. Daar betaalt u € 12,50 per jaar voor.
U kunt zich inschrijven door op de site Woonnet-Haaglanden op ‘INSCHRIJVEN’ te klikken. Vervolgens vult u daar uw gegevens in en betaalt u € 12,50 door middel van Ideal of een eenmalige automatische incasso. U kunt niet op een andere wijze betalen. Na inschrijven kunt u direct reageren op het woningaanbod.
Jaarlijks krijgt u per email een herinnering of u de inschrijving wilt verlengen. U geeft dan weer een eenmalige automatische incasso af of u betaalt via Ideal. Reageert u niet op deze herinnering dan vervalt uw inschrijving en daarmee ook de opgebouwde inschrijvingsduur.

Verandert uw emailadres? 

Verander deze ook bij de inschrijving om te voorkomen dat u niet herinnerd wordt aan de verlenging. Ook een eventuele woningaanbieding ontvangt u op uw emailadres.

stap 2: zoeken naar een woning

Ga naar de website Woonnet-Haaglanden om te zoeken naar een geschikte woning. Log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
U krijgt dan verschillende zoekopties, maar het handigste is om te zoeken via de button ”WONINGAANBOD’, daarna op ‘PASSEND AANBOD’. U weet dan zeker dat u alleen op woningen reageert waarvoor u in aanmerking kunt komen.

stap 3: reageer op een woning

Heeft u de woning van uw keuze gevonden en voldoet u aan de voorwaarden die
bij een woning staan, dan kunt u direct reageren. U mag op maximaal 2 woningen tegelijk reageren.

Bij uw inschrijving de inkomensverklaring digitaal bijvoegen

Het is op Woonnet-Haaglanden verplicht om inkomensgegevens van alle gezinsleden die ouder zijn dan 18 jaar (niet zijnde meeverhuizende kinderen) te uploaden. Het verzamelinkomen vindt u op de inkomensverklaring die u opvraagt bij de Belastingdienst (of via de belastingtelefoon: 0800-05 43). U moet de inkomensverklaring(en) toevoegen aan de inschrijving voordat u kunt reageren op woningen.

stap 4: kansen

Wie krijgt een woning aangeboden?

Wie de woning krijgt aangeboden, hangt af van de inschrijvingsduur. U kunt uw inschrijfduur ook nakijken bij uw inschrijving. De woningzoekende met de langste inschrijfduur krijgt de woning als eerste aangeboden. Woningzoekenden met een voorrangsverklaring of die vallen onder lokale beleidsruimte krijgen voorrang op andere woningzoekenden. Per gemeente kan de lokale beleidsruimte verschillen.

Lokale beleidsruimte voor Pijnacker

Voor woningzoekenden uit Pijnacker-Nootdorp geldt dat zij voorrang krijgen op sociale huurwoningen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Uitgezonderd de aangeboden seniorenwoningen. De voorrangsregel geldt voor maximaal 25% van het aanbod in 2019.

Urgentie

Als u een voorrangsverklaring (ook wel een urgentie genoemd) heeft kunt u bij ‘uw gegevens en reacties’ controleren op welke woningtypen u voorrang krijgt.
Als twee verschillende zoekers met een voorrangsverklaring op een gedeelde plaats eindigen gaat degene met de oudste voorrangsverklaring voor. Als twee verschillende woningzoekenden met dezelfde inschrijvingsduur op een gedeelde plaats eindigen, gaat degene met de meeste goede reacties voor.

stap 5: de uitnodiging

Na de sluitingsdatum krijgt de eerste kandidaat per email een uitnodiging voor een gesprek bij de corporatie die de woning heeft aangeboden. Hierbij worden de noodzakelijke (persoonlijke) gegevens gecontroleerd. Voldoet de kandidaat niet aan de voorwaarden of weigert de kandidaat de woning, dan nodigt de corporatie kandidaat nummer twee uit. Soms krijgen meerdere kandidaten tegelijk een uitnodiging, om de woning sneller te kunnen verhuren. In de uitnodiging staat dan vermeld of u nummer 1, 2, 3 enz. bent.

Reageer snel op de uitnodiging, anders loopt u de kans dat u de woning misloopt. Bezoek de woning niet voordat u hem krijgt aangeboden, om overlast voor de huidige huurder te voorkomen. U kunt maximaal 2 aanbiedingen tegelijkertijd krijgen. Het is dus aan te raden om snel te reageren als de woning u toch niet zint, zodat u weer voor nieuwe aanbiedingen in aanmerking kan komen.

Zorg dat u de noodzakelijke gegevens al heeft verzameld. Missen er gegevens bij de controle, dan is de kans groot dat u wordt afgewezen.