Zelf klussen in de woning

(Zelf Aangebrachte Voorziening/ZAV)

Parket-Laminaat-Laminaat-Leggen-300x225

Als huurder heeft u diverse mogelijkheden om uw huurwoning aan te passen aan uw persoonlijke smaak. U kunt de woning schilderen, behangen, stofferen, laminaatvloer leggen en inrichten zoals u zelf wilt. Dit soort aanpassingen leidt bij verhuizing zelden tot problemen. Maar misschien wilt u de woning wel ingrijpender wijzigen. Een andere keuken of badkamer? Het is verstandig om altijd contact met ons op te nemen, voordat u in uw woning gaat investeren. Wij raden u af om van start te gaan, voordat u van ons de benodigde toestemming hebt verkregen. Het toestemmingsformulier staat hieronder.

Ons beleid rondom het installeren van een airco treft u hier aan.

Een kleine verandering mag u altijd aanbrengen of als het gaat om een verandering die u zonder kosten weer ongedaan kunt maken. Hierbij moet u denken aan wand- of vloerbekleding, het vervangen van een enkele wastafel, toiletpot of het vervangen van binnendeuren. Grote aanpassingen kunnen alleen na toestemming van ons worden uitgevoerd.

Als wij u toestemming verlenen voor het aanbrengen van de verandering, geven wij ook meteen aan of u de verandering kunt laten zitten als u de huurovereenkomst van de woning beëindigd. Wij doen dat schriftelijk. Bij sommige voorzieningen stellen wij aanvullende voorwaarden. Ook die beoordeling leggen we schriftelijk vast. Op deze manier weet u precies waar u aan toe bent bij een eventuele verhuizing en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Wat dus belangrijk is, is dat u toestemming van ons nodig heeft, die u vooraf schriftelijk aanvraagt.

Voor het aanvragen van toestemming voor een verandering kunt u gebruik maken van het aanvraagformulier.

Voor een aantal ZAV’s kunt u dat ook direct via deze website doen. De overeenkomsten met de door ons gestelde voorwaarden en het gereedmeldingsformulier vindt u hieronder en kunt u downloaden en printen. Een getekend exemplaar dient u naar Rondom Wonen op te sturen of aan de balie in te leveren. Bij deze ZAV’s kunt u direct beginnen met uw werkzaamheden!

Staat uw aanvraag er niet tussen? Voor deze aanvragen heeft u mogelijk ook toestemming nodig. Voor het aanvragen van toestemming voor een ZAV kunt u gebruik maken van het aanvraagformulier.

Als de voorziening:

 • niet van goede kwaliteit is;
 • schade, gevaar, overlast of geluidshinder voor verhuurder, medebewoners of derden kan opleveren;
 • brandgevaarlijk is;
 • de verhuurbaarheid van het gehuurde of van de naastliggende woningen wordt geschaad en of leidt tot waardevermindering;
 • leidt tot wijziging van de bestemming;
 • leidt tot een wijziging van de plattegrond van de woning;
 • goed woningbeheer wordt bemoeilijkt;
 • niet voldoet aan de geldende wet- en regelgeving en/of voorschriften van overheid en nutsbedrijven;
 • niet voldoet aan de bouwverordening en in strijd is met de algemene huurvoorwaarden;
 • niet schriftelijk is aangevraagd door middel van een volledig ingevuld ZAV formulier inclusief akkoordverklaring;
 • het leggen van een stenen vloerbedekking (zoals plavuizen, grindvloer) in de woning.