Dit is een kort overzicht van de energielabels die jouw Rondom Wonen huis kan hebben. Er zijn 2 soorten: labels van vóór 1 januari 2021 en labels vanaf die datum. Een energielabel is 10 jaar geldig, dus het duurt even voordat elk huis een label heeft volgens de nieuwe (NTA8800) methode. De oude methode (NEN7120) blijft geldig, uiterlijk tot en met 31 december 2030.
Oude methode:
Bij de oude methode was het niet verplicht een huis te bezoeken. Een inspecteur mocht een label bepalen op basis van tekeningen en beschrijvingen (wel met bewijslast) van de opdrachtgever. Rondom Wonen liet echter altijd huizen bezoeken door een inspecteur, ook als dat niet nodig was. Niet elk huis werd bezocht, maar wel een deel ervan. Vergelijkbare huizen kregen dan hetzelfde label, maar alleen als ze echt identiek waren.
Nieuwe methode:
Bij de nieuwe methode moet elk huis bezocht worden door een inspecteur. Dit proberen we aan het eind van een renovatieproject te regelen, maar dit lukt niet altijd vanwege het tekort aan inspecteurs. Het kan dus voorkomen dat jouw huis al gerenoveerd is, maar dat het nieuwe label nog niet is geregistreerd. Dit heeft geen negatieve gevolgen voor je, want je huis is al wel verduurzaamd. De verwerking duurt echter wat langer, wat in het voordeel van de huurder is.
De inspecteur bekijkt het huis en controleert de gebruikte isolatiematerialen, het type glas, de installaties voor verwarming en ventilatie, en andere punten. De inspecteur kijkt echter niet of de materialen ook goed zijn aangebracht. Hierdoor kan het voorkomen dat muur en dak goed geïsoleerd zijn, maar er toch tocht is tussen het dak en de muur. Dit is een fout die hersteld moet worden, maar dit heeft geen invloed op het label van het huis.
Bouwfouten zoals deze komen bij een labelinspectie niet aan het licht, daarom heeft Rondom Wonen opzichters in dienst. Zij controleren het werk van de aannemer tijdens nieuwbouw, renovatie en andere onderhoudsprojecten. Niet alles kan echter gecontroleerd worden, waardoor sommige fouten onopgemerkt blijven.
Ook hebben zonnepanelen in de nieuwe methode veel minder effect op het label dan in de oude methode. Hierdoor kan het voorkomen dat een huis met een label B volgens de oude methode ineens label C krijgt in de nieuwe methodiek, terwijl het huis niet is veranderd. Dit komt doordat de rekenmethode simpelweg anders is.