Energielabel woningen

Met een energielabel kunnen huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent lagere woonlasten, een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Rondom Wonen kan ook voor elke woning een label afgeven.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, en een energiezuinige verwarming. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Huurders en verhuurders, het energielabel en de energie-index

Huurders hebben recht op een energielabel als ze een andere woning gaan huren. De huizen van Rondom Wonen hebben allemaal een energielabel. De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Een zuinige woning heeft meer huurpunten. Voor de huurpunten wordt niet gekeken naar het energielabel, maar de energie-index. Deze index meet uitgebreider hoe energiezuinig een woning is.

Energielabel en het energieverbruik in de praktijk

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. De energierekening hangt ook af of je zuinig stookt, hoeveel warm water je gebruikt, hoeveel apparaten je hebt en hoe intensief je die gebruikt. In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.

Welk energielabel heeft uw woning?

Als u nieuwsgierig bent naar het energielabel van uw woning dan kunt u kijken op www.zoekuwenergielabel.nl.